Les goûts et les couleurs on ne discute pas.

Kleur is zeer ingewikkeld en fascinerend, het spreekt tot onze emotie, onze psychologie en heeft ook een fysiologische impact. We hebben allemaal een zeer persoonlijke en aangeboren subjectieve houding tegenover kleuren.

Toch zijn er een aantal algemeenheden omtrent kleuren.
CacheCur geeft u gedurende de maand januari elke week een tip om kleur toe te passen in uw woning.

Tip 1 : “Een ander kleur, een ander humeur.”

Kleuren en hun gevoelswaarde

Kleuren hebben een psychologisch effect. Koude tinten zoals blauw, groen en purper zijn rustgevend en bevorderen de concentratie. Warme tinten zoals rood, geel en oranje stimuleren. Ideaal dus om een ruimte gezelliger te maken en aan te zetten tot concentratie.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat warme kleuren je temperatuursbeleving hoger doen lijken, waardoor je de verwarming minder snel een graadje hoger zet.

Koude kleuren doen ons denken aan de blauwe zee en de natuur en geven ons een gevoel van vrede en ontspanning.

Rood is de kleur van passie, actie en gevaar. Rood springt in het oog en komt snel dominant over. Rood stimuleert, maar ga er spaarzaam mee om. Gebruik rood best in details en accessoires. Rood verhoogt de eetlust en is dus geschikt voor de eetkamer.
In slaapkamers kan je rood best vermijden.

Oranje werkt stimulerend en verdrijft depressies. Oranje zet aan tot creativiteit en is niet zo opdringerig als rood. Oranje creëert een heel warme gloed. Voor een rijk kleurenschema combineer je oranje het best met andere aardetinten. Deze kleur is geschikt voor woonkamers en kinderkamers.

Groen is de kleur van de natuur, kalmeert, brengt rust en evenwicht. Ideale kleur voor een ruimte die rustgevend moet zijn, zoals een slaapkamer. In een werkkamer bevordert groen de concentratie.
Groen kan in zachte nuances voor elke kamer.

Geel doet denken aan de zon. Het stimuleert en geeft energie, het bevordert de inspiratie en is dus geschikt voor in een bureau. Let op, te veel geel kan vermoeiend zijn.

Blauw is een koude kleur die wordt geassocieerd met sereniteit en frisheid. Blauw heeft een kalmerende invloed. Blauw is de ideale kleur voor badkamers en slaapkamers.

Paars oogt tegelijkertijd hedendaags en retro. Paars is een mengelijk van blauw (koud) en rood (warm). In een noordelijke kamer zullen de koude karakteristieken overheersen, in een zuidelijke de warme. Paars is een rijkelijk kleur en werkt inspirerend. Paars is geschikt om te gebruiken in een slaapkamer en ontspanningsruimte.

Bruin is een moderne kleur die zorgt voor evenwicht en stabiliteit in een ruimte. Het heeft een elegante en stijlvolle uitstraling. Bruin is alles behalve saai. Het kan dan ook in alle ruimtes worden toegepast. Wel moet er voldoende licht in de ruimtes binnenkomen om de kleur goed uit te laten komen. Bruin past bij erg veel kleuren.

Zwart is een mysterieuze kleur. Bij subtiel gebruik zorgt ze voor klassevolle accenten.
Te veel zwart kan vervreemdend werken en groei tegen gaan. Probeer zwart te vermijden in kinderkamers.

Wit  is de kleur van zuiverheid en puurheid. Het kalmeert de emoties.
De witten blijven uiteraard in alle nuances, zorg bij veel wit voor variatie in structuur en glans en kies meubelen en accessoires van natuurlijke materialen zoals hout, wol en linnen. Wit is de meest intense kleur die je maar kunt toepassen. Het is helder en het straalt. Wit is daarom de mooiste basis, het beste vertrekpunt voor andere kleuren.
Wit past daarom in elke ruimte.

 Conclusie : Lusteloos? Schilder een muur in het geel. Rusteloos of zenuwachtig? Omring je met veel groen, blauw of bruin. Snel boos? Gebruik weinig rood.

Volgende week bij CacheCur : “Hoe kleuren een ruimte optisch beïnvloeden.”

 

Bron : Bouwen & renoveren