Inspiratierush : Scandinavisch wonen

Als je één trend niet meer kunt wegdenken in interieurland moet het wel Scandinavisch wonen zijn. Eigenlijk vind ik het zelfs geen trend meer. De stijl heeft voor mij een meer permanent plaatsje veroverd tussen de andere stijlen als modern, minimalistisch en landelijk wonen. Maar hoe pak je dat nu aan? Hoe vertaal je dat nu best naar jouw woonruimte thuis? Daar probeer ik vandaag een antwoord op te geven.

De inrichting van onze noorderburen straalt vooral rust en soberheid uit. Het is authentiek en eenvoudig met aandacht voor details. Daarnaast is functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid heel belangrijk. Een ideale mix voor iedereen met een druk leven. Het is een stijl waar echt in geleefd kan en mag worden, voor mij de perfecte combinatie voor een gezellige thuis.

Kleuren en prints
In een Scandinavisch interieur wordt vooral heel veel wit gebruikt. In het hoge noorden zijn de winters lang en donker en is het licht zeer beperkt. Vandaar dat men ook de woningen heel helder houdt. We zien dat niet alleen de muren, maar ook de vloeren wit geschilderd worden. Alles moet fris en luchtig en toch ook warm aanvoelen. De witte basis wordt meestal aangevuld met grijze nuances en zwarte accenten. Ook vrolijke pasteltinten en grafische prints worden vaak gebruikt.

Materialen
Gezien authenticiteit zo belangrijk is gebruikt men ook heel veel natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan blank hout en glas maar ook aan beton en koper. Voor onze noorderburen is de natuur heel belangrijk, ze leven dan ook met groot respect daarvoor.  We zien veel planten in de woningen terug, maar ook de materiaalkeuzes weerspiegelen dit. Consuminderen is er al een tijdje hot en happening. Kopen doet men bewuster. Men investeert graag in kwaliteit en duurzaamheid bijvoorbeeld voor de grote stukken in huis als een tafel, een zetel en gordijnen. De accessoires zijn pittiger en kleurrijker.

Design
De Scandinavische stijl heeft ook heel wat bekende ontwerpes als Charles Ray Eames of Arne Jacobsen die kenmerkend zijn. De bekende Eames chairs zijn bijvoorbeeld erg typisch. Het design is mooi, licht en eenvoudig maar zeker ook functioneel. Wie graag meer inspiratie wil kan zeker op Pinterest terecht. De stijl is voor mij alvast mijn topfavoriet!

Beelden: Fantastic Frank, Hay, Nordic Days, Farrow & Ball