Een perfecte zomerbrunch in zes stappen

Haaaa, die mooie zomer. Weer tijd voor terrasjes en barbecues en uitjes naar het strand. Puur genieten vind ik dat. De zomer betekent voor mij ook weer buiten eten, ook ‘s ochtends.
Wat is het zo heerlijk om de dag te beginnen met de zon op je snoet en een tas thee in je hand. Als er dan nog eens wat gezellige vrienden of wat leuke familie mee aan tafel schuift dan kan het helemaal niet meer stuk, toch?! Ik zet alvast even op een rij hoe ik die perfecte zomerbrunch voorbereid:

1 Bepaal je hoofdkleur

Wanneer je een tafel leuk wil aankleden is het verstandig 1 hoofdkleur (en eventueel een steunkleur) te kiezen en daarop alles af te stemmen. Kies voor een kleur die past bij de tijd van het jaar en voor eentje die matcht met het servies dat je in huis hebt. Wij hebben een gebroken wit servies en daarbij past gelukkig alles. In de zomer kan je je qua kleur al eens een uitspatting veroorloven. Ga voor felroze of appelblauwzeegroen of allebei. In de zomer mag het fel zijn!

Kies ofwel voor een tafelkleed in de gekozen hoofdkleur en hou de rest eerder rustig of ga voor een neutraal tafelkleed en gebruik je hoofdkleur in de accessoires (servietten, vazen, bloemen, …). Ik kies meestal voor een wit tafelkleed (of zelfs geen) en ga voor leuke servietten en vaasjes.

2. Zoek de juiste deco

Een logisch gevolg van het vorige puntje is juiste deco die aansluit bij je gekozen kleur. Als je besloot te werken met pastelroze kies dan liever geen bruine vazen, blauw bestek en paarse glazen. Zorg dat alles wat je op je tafel plaatst bij elkaar past, dat maakt het geheel veel harmonieuzer. Heb je geen vazen die bij je kleur passen? Gebruik dan een doorzichtige glazen variant, die passen in elk verhaal.

3. Verban verpakkingen

Op tafel komen zo weinig mogelijk verpakkingen. De melk in een kan, de boter in een potje, het beleg op een leuke schaal. Verpakkingen maken het geheel weer drukker en brengen kleuren op tafel die er eigenlijk niet zouden moeten zijn. Daarmee brengen ze het tafelplan uit evenwicht. Let er wel op in de zomer blijft beleg en boter enzo beter niet te lang in de zon liggen.

4. Ga voor gezellige gerechtjes

Op het internet vind je echt een wereld aan inspiratie als het op brunchgerechtjes aankomt. Ook heel wat blogs zoals hapjesprincess bijvoorbeeld helpen je op weg. Deze havermoutpannekoeken met gebakken appeltjes zijn alvast mijn topfavoriet. Ook een glaasje met wat yoghurt en fruit bijvoorbeeld presenteert zichzelf heel mooi.

5. Denk aan een leuk geschenkje

Ik vind het ook altijd leuk als je je gasten kunt verrassen met een geschenkje. Denk bijvoorbeeld aan een zakje met huisgemaakte granola of enkele huisgebakken koekjes.

6. Groen maakt het altijd af

Geen tafel is afgewerkt als er groen ontbreekt. Kies voor bloemen in je gekozen kleur of gewoon wat kleine vetplantjes. Groen is altijd goed en maakt je tafel fris en afgewerkt.
Dan rest je enkel nog : smullen en genieten! Enjoy!

Beelden : atdownunder, hapjes princes, le blog de madame mec, decor8